Lawyer Social Net
User Write
Oksana
Donetsk
14.01.2014, 19:11

Оплачиваемый отпуск при усыновлении - кто имеет право и на какой срок?

Помогите разобраться с отпусками при усыновлении. Мы с мужем удочерили девочку 2,5 года. Правильно ли я понимаю, что оплачиваемый отпуск 56 календарных дней положен при усыновлении из роддома или при усыновлении ребенка старше 3 лет? При усыновлении детей в возрасте от 3 мес. до 3 лет у мамы нет оплачиваемого отпуска? Спасибо.
Opinions
Lawyer

В данном случае Вы имеете право:

Во первых, - на оплачиваемый отпуск 56 календарных дней.

Заявление на такой отпуск необходимо подать до истечения трех месяцев с момента вступления решения об усыновлении (удочерении) ребенка в законную силу.

Оплата за время пребывания в отпуске осуществляется работодателем исходя из Вашей средней заработной платы.

Во вторых, - на оплачиваемый отпуск по уходу за ребенком до достижения им трех летнего возраста.

Оплата (копеечная) за период пребывания в данном отпуске проводится органами УТСЗН.

Закон Украіни "Про відпустки"

СОЦІАЛЬНІ ВІДПУСТКИ

Стаття 17. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю:

1) до пологів - 70 календарних днів;

2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками вказана відпустка надається одному з батьків на їх розсуд.

Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину та одним із прийомних батьків.

За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Стаття 181. Відпустка у зв'язку з усиновленням дитини

Особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, старше трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка у зв'язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів - при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя - одному з них на їх розсуд).

Особа, яка усиновила дитину, має право на відпустку у зв'язку з усиновленням дитини за умови, якщо заява про надання відпустки надійшла не пізніше трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.

Similar questions

We're using cookies. By continuing to work with the site, you accept Terms of use and Privacy policy.